Prostituutioiden sääntely Ranskassa

perjantai, 19 helmikuu2021

Yhä useammat äänet Espanjassa vaativat lakia prostituution sääntelystä . Lähes kaikki Espanjan parlamentaarisen puolueen poliittiset puolueet ovat ottaneet kantaa asiaan ja ilmaisseet julkisesti kantansa. Keskustelu on siis avoin. Joidenkin kannalta ihanteellinen olisi panna täytäntöön asetus laillisten kriteerien mukaisesti, kuten Saksan kaltaisissa maissa tehdään. Tämän mallin puolustajien mukaan on ensin tehtävä ero pakkoprostituution ja vapaaehtoisuuden välillä. Toista, jota harjoitetaan vapaasti ja ilman pakkoa, tulisi säännellä ja pitää työnä tätä toimintatapaa puolustavien poliittisten ryhmien ja persoonallisuuksien mukaan. Ensimmäiset, päinvastoin, sanovat, että nämä ryhmät olisi rangaistava ankarasti.

Ideologisesti tämän laillistavan kannan edessä ovat ne ihmiset, jotka katsovat, että maamme prostituution sääntelyssä noudatettavan mallin tulisi olla selvästi abolitionistinen malli. Tätä viimeistä järjestelmää puolustavat poliittiset ryhmät ja kansalaisyhteiskunnat käyttävät yleensä Ranskaa esimerkkinä. Mutta ... mitkä ovat Ranskan prostituutiota koskevan lainsäädännön piirteet? Ja ennen kaikkea, onko mainitun asetuksen soveltaminen antanut positiivisen tuloksen? Tässä artikkelissa vastaamme näihin kysymyksiin.

Seuraamukset prostituution asiakkaalle

Ranskan prostituutiolain tärkein avain perustuu prostituution asiakkaan kriminalisointiin. Poliittiset ja sosiaaliset ryhmät, jotka edistivät Ranskan prostituutiolakia naapurimaassa (ryhmät, kuten Osez le Feminisme tai naisten kollektiivi raiskauksia vastaan), löysivät tukea tasa-arvon korkeasta neuvostosta. Tämän elimen mukaan seksuaalipalvelujen sopimisen pitäminen laillisena merkitsisi "miesten ja naisten välisen perustavanlaatuisen eriarvoisuuden ajatuksen säilyttämistä", koska se jotenkin määrittäisi, että "naisen ruumis voidaan ostaa".

Näiden ja muiden kriteerien perusteella Ranskassa hyväksyttiin huhtikuussa 2016 voimassa oleva laki pitkän ja kiireellisen parlamentaarisen matkan jälkeen. Hänen ympärillään käytiin paljon keskusteluja, ja prosessi senaatissa oli hyvin hankalaa. Tämä laki kumosi aiemman prostituutiosäännöksen (Nicolas Sarkozyn vuoden 2003 laki), jonka mukaan prostituutiotapauksessa rikollinen oli aina seksityöläinen.

Uuden lain myötä Ranska lopetti prostituoidun rankaisemisen (joka voi nyt tarjota palveluitaan vapaasti, koska asiakkaiden houkutteleminen on poistettu) rangaista prostituoituja määrillä, jotka voivat vaihdella 1500 euron ja 3750 välillä, jos he ovat toistuvia rikoksia.

Ranskan prostituutiolaissa säädetään myös avusta prostituoiduille, jotka lähtevät kaupasta. Ranskan lainsäätäjän vuonna 2016 hyväksymällä asetuksella luotiin 4,8 miljoonan euron rahasto vuodessa tätä tarkoitusta varten. Lain hyväksymisestä käydyissä keskusteluissa ei ollut muutamia ranskalaisia varajäseniä ja senaattoreita, jotka korostivat, että mainittu avustusrahasto oli naurettavaa, koska se tarkoitti vain 160 euron myöntämistä henkilöä kohti vuodessa.

Ranskan prostituutiota säätelevässä laissa säädetään myös väliaikaisen oleskeluluvan myöntämisestä ulkomaisille prostituoituneille, jotka lähtevät ammatista. Joidenkin tilastojen mukaan noin 80% ranskalaisista seksityöntekijöistä on ulkomaalaisia.

Prostituoitu Ranskassa

Ranskalaisten prostituoitujen mielenosoitus lakia vastaan

Näiden prostituution sääntelynormien hyväksymistä Ranskassa kritisoi ja kritisoi ankarasti laaja yhteiskunnan sektori, mukaan lukien suurin osa prostituutiosta. Ranskalaiset prostituoidut näkivät ja pitivät tätä lainsäädäntöä pohjimmiltaan sortavana lainsäädäntönä ja korostavat, että heidän elämäänsä kohdistuvat vaikutukset eivät ole suinkaan hyödyllisiä, mutta ovat haitallisia.

Rangaistamalla asiakasta ranskalaisten prostituoitujen ammattiliitot ja yhdistykset huomauttavat, että seksityöntekijöiden työolot heikkenevät, ja heidän on pakko työskennellä piilotetuissa paikoissa ja vähemmän henkilökohtaisella turvalla. Toisaalta kysynnän väheneminen, joka johtuu ankarasta toiminnasta huorien kanssa, tarkoittaa, että ranskalaisten prostituoitujen on alennettava verokantaansa ja heidän on hyväksyttävä asiakkaiden työolot ja pakotteet, joita muissa olosuhteissa heidän ei tarvitse hyväksyä. Se, että se tehdään ilman kondomia, olisi esimerkiksi yksi näistä asetuksista.

Ranskalaiset prostituoidut yhdistykset ja valtiosta riippumattomat järjestöt, kuten maailman lääkärit, ovat myös toistuvasti korostaneet, että ranskalainen prostituution sääntelymalli, joka on innoittamana Ruotsin mallista, on tehoton prostituution vähentämisessä. Ainoa asia, jonka se tekee, on leimautua prostituoitunutta ja vaikeuttaa ranskalaisten seksityöntekijöiden elinoloja.

Katuprostituoituja

Perustuslain vastainen muutoksenhaku

Protestit Ranskan prostituutiolakia vastaan saapuivat perustuslakineuvostoon (Ranskan perustuslakituomioistuin). Ne, jotka vetosivat häneen, väittivät, että laki loukkasi perustuslaillisia oikeuksia, kuten henkilökohtaista autonomiaa tai seksuaalivapautta, kaupallista ja sopimusvapautta, yksityiselämän kunnioittamista ja seuraamusten suhteellisuutta.

Ranskan perustuslakineuvosto, menemättä syvälle keskusteluun ja julistamalla, ettei se kuulu sen toimivaltaan vaan lainsäätäjään, päätti tuolloin, että Ranskan prostituutiolaki on ehdottomasti perustuslaillinen ja että hyväksytyt lainsäädäntötoimet eivät ole "sopimattomia". Lainsäätäjän itselleen asettamiin tavoitteisiin, jotka eivät ole muuta kuin ihmisarvon säilyttämistä ja yleisen järjestyksen ylläpitämistä.

Tähän mennessä on olemassa monia sosiaalisia järjestöjä, aiheen asiantuntijoita ja prostituoitujen ryhmiä, jotka pitävät tässä artikkelissa viitattua lakia paternalistisena lakina, tehottomana ja vahingollisena suurimmalle osalle ammattia. Lain mukaan he ovat vain saaneet ranskalaiset prostituoituja kärsimään suuremmasta salaisuudesta ja epävarmuudesta.

Seksityöntekijä